14 Nisan 2014 Pazartesi

II. DÜNYA Savaşı Öncesi Barışı Koruma Çabaları

Savaş Öncesi Barışı Koruma Çabaları

ü Milletler Cemiyeti (1920): İtilaf Devletleri tarafından dünya barışını korumak ve güvenliği sağlamak amacıyla Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam) kurulmuştur. İyi niyetlerle kurulan bu cemiyet milletlerarası barışı korumak yerine büyük devletlerin çıkarlarını koruyan bir örgüt haline gelmiştir.

ü Locarno Antlaşması (1925): Versay Antlaşması’nın ardından gerginleşen Fransız - Alman ilişkilerinin yumuşaması üzerine; Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Belçika, Polonya, Çekoslovakya arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma ile anlaşmazlıkların barış yoluyla ve Milletler Cemiyeti kanalıyla çözümlenmesi kabul edilmiştir.

ü Briand - Kellog Faktı (1928): İlk önce dokuz devlet; ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Polonya, Belçika ve Çekoslovakya arasında imzalanmış ve 1928 Ekimi’ndeSovyet Rusya da bu pakta katılmıştır. Kellog Paktı, bu dönemin önemli bir barışçı hareketiolmasına rağmen, Amerika hariç büyük devletlerin hemen hepsi samimiyetten yoksundur.Türkiye; dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla 1929’da üye olmuştur.
NOT: 1919 Versay Antlaşması’ndan, 1925 Locarno Antlaşması’na kadarki devrede savaş sonrasının sarsıntılarının giderilmesine ve barış antlaşmalarının kurduğu düzenin yerleştirilmesine çalışılmıştır. Locarno ile başlayan yumuşama döneminde ise barışın devamlı hale getirilmesi ve silahsızlanma çabaları, 1929 dünya ekonomik bunalımına kadar sürmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder