10 Nisan 2014 Perşembe

İSLAM ÖNCESİ TÜRKLERDE DİN VE İNANIŞ

DİN VE İNANIŞ
 Tabiat güçleri kutsal kabul edilmiştir (Totemizm). Totemlerine “Ongun”adını vermişlerdir. Bunlar; çift başlı kartal, bozkurt, kartal ve ejderhadır.
 Bununla birlikte ölmüş büyüklere ve atalara ait hatıralar kutsal sayılır ve saygı gösterilirdi. Buna da Atalar Kültü denirdi.
 En büyük tanrıGök – Tanrı idi (Tek tanrılı inanç).
 Eski Türklerde yaygın olarak görülen Şamanizm inanışı ise bir din olmaktan ziyade Şaman, Kam, Baksı adı verilen din adamları tarafından gerçekleştirilen yeraltı ve yerüstünde yaşadığına inanılan ruhlarla temasa geçmek için yapılan ayinlerdir.
 Eski Türklerde Tanrı (Gök – Tanrı) sonsuz, soyut ve herhangi bir şekle sokulamaz. Bundan dolayı Türklerde putçuluk olmadığı gibi putları korumak için yapılan tapınaklar da yoktu. Ayrıca tapınak inanışları Türklerin klasik göçebe yaşam tarzına da aykırıydı.
 Ölümden sonraki hayata inanılmıştır. Türkler bu nedenle ölülerini değerli eşyalarıyla birlikte gömmüşlerdir. Bunun yanında Mumyacılık da gelişmemiştir, çünkü bedenen değil ruhen dirilmeye inanılmıştır.
 Cennet’e “Uçmağ”, cehenneme ise “Tamu” denilmiştir.
 Cenaze törenlerine “Yuğ”, mezarlarına “Kurgan”, ölen kişinin mezarı başına konulan ve hayattayken öldürdüğü düşman sayısını gösteren taşlara da “Balbal” adı verilmiştir.
 Eski Türklerde ölünün arkasından yakılan ağıtlara da “Sagu” denilmiştir.
 Yuğ törenlerinde ayrıca “yuğ aşı” denilen ziyafetler verilmiştir.

Þ Türklere ait bilinen en eski kurganlar Altaylar’da bulunan “Pazırık” ile Alma Ata yakınlarında bulunan “Esik” kurganlarıdır. Pazırık kurganında; Lahitler, at koşumları, metal araçlar, dokumalar, Esik kurganında ise ünlü “Altın Elbiseli Adam Heykeli” bulunmuştur.
 Bu kurganlar Asya Hunları’na aittir.
 Kurgan mezar tipinin Anadolu’daki biçimine Höyük denilmiştir.
 Zamanla Türkler arasında Maniheizm, Budizm, Taoizm, Hıristiyanlık, Musevilik gibi dinler de yayılmıştır.
NOT-1: Uygurlar Mani ve Budizm dinlerini, Türgişler Budizm’i, Avarlar, Macarlar, Tuna Bulgarları, PeçeneklerKumanlar ve Uzlar Hıristiyanlığı benimserken, Hazarlar Museviliği; Oğuzlar, Karluklar, İdil Bulgarları veYağmalar İslamiyet’i kabul etmişlerdir.
NOT-2: Din değiştiren ilk Türk devleti Uygurlardır.
NOT-3: Türklerin yaşayışına en uygun din İslamiyet olmuştur. Bu nedenledir ki diğer dinleri kabul eden Türk topluluklarının birçoğu milli benliğini kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder